Blog
Home / Tips en Tricks / Doe mee met elke sessie en bouw repertoire op!

Doe mee met elke sessie en bouw repertoire op!

0

Dit is een methode die ik gebruikt heb om snel bij verschillende sessie mee te kunnen spelen en meteen een groot repertoire op te bouwen. Zeker wanneer je net verhuisd bent naar een andere stad of je naar een sessie gaat waar je nog nooit geweest bent.

Elke sessie is anders

Elke stad heeft zijn eigen sessies. Jazz of pop, amateurs of pro’s, voor iedereen is er wel een sessie te vinden. Ik heb afgelopen jaren gemerkt dat elke stad zijn eigen cultuur heeft als het om repertoire gaat. De nummers die in Amsterdam regelmatig gespeeld worden zijn andere nummers dan in Rotterdam of Utrecht. Natuurlijk zijn er de klassiekers maar er is wel degelijk een verschil.

Daarnaast heeft elke sessie op zich ook zijn eigen repertoire. Dit hangt af van het genre, de muzikanten die er komen spelen en muzikanten die de sessie hosten. Het verschil tussen verschillende popsessies kan best groot zijn. Het kan dus zijn dat je voor het eerst naar een sessie gaat en onbekend bent met het repertoire wat iedereen blijkbaar zo wegspeelt. Mijn methode was vrij simpel maar heel effectief:

Noteer alle nummers die gespeeld worden en oefen ze thuis voor de volgende keer

Het kan nuttig zijn om de eerste keer niet meteen te spelen maar eerst goed te luisteren naar wat er gespeeld wordt en door wie. Ken je alle nummers? Wie is de sessieleider? Wie zijn de muzikanten die de nummers aandragen? Praat met een paar muzikanten en de sessieleider en stel jezelf voor. Wanneer je een nummer niet kent vraag dan wat het is en luister het thuis.

Maak in je Spotify, iTunes of Youtube een playlist aan waar je al deze nummers in opslaat. Maak een lijst voor de popsessie en de jazzsessie. Blijf de nummers elke sessie verzamelen zodat je lijst steeds groter wordt en speel deze lijst regelmatig door. Ik kan je garanderen dat je na 3 sessiebezoeken zeker 80% van alle gespeelde nummers kent.

Op deze manier betreed je het podium altijd met de zekerheid dat er iets gespeeld wordt dat je kent. Bovendien bouw je heel snel een groot repertoire op, zeker wanneer je wekelijks naar twee sessies gaat. Zorg dat je regelmatig even de lijst doorspeelt om het fris te houden. Hieronder heb ik mijn twee Spotify-lijsten gedeeld. Eén voor Jazz en één voor Pop. Dit zijn de stukken die ik afgelopen tijd heb gespeeld. Zoals je ziet kunnen de lijsten kunnen best lang worden.

Hieronder heb ik mijn twee Spotify-lijsten gedeeld. Eén voor Jazz en één voor Pop. Ik zal de lijsten regelmatig bijwerken. Je kan je er op abonneren, maar maak vooral je eigen lijsten!

Pop

Jazz

Contact

Laat een bericht achter!