Repeteer als een PRO!

0

Op welk niveau je band ook speelt, regelmatig repeteren is belangrijk. Hiermee groeit je repertoire, verbetert je live act en raak je beter op elkaar ingespeeld. Maar repeteren is kostbaar. Repetitieruimtes zijn vaak duur en voor een beperkte tijd beschikbaar. Met deze tips haal je het maximale uit je repetitie.

Het is heel effectief om iedereen in de band een eigen taak te geven. Ook iemand die zich bezig houdt met de repetities. Hoe groter je band, des te belangrijker dit wordt. Deze muzikaal leider, of in het engels musical director of MD, boekt de repetities en mailt iedereen alle info over de repetities. Bijvoorbeeld dit:

  • Datum en plek van de repetitie
  • Doel van de repetitie (bijv. optreden voorbereiden, nieuwe materiaal repeteren of schrijven.)
  • Setlist met nummers die gerepeteerd gaan worden
  • Coverbands: maak een Spotify-playlist met jullie repertoire. Eigen werk: Soundcloud-playlist.
  • Bladmuziek digitaal in Dropbox of Google Docs, zo kan iedereen altijd overal bij.

Tijdens de repetitie is de muzikaal leider ook degene die de repetitie aanstuurt. Natuurlijk kan alles in overleg, maar het is fijn om iemand te hebben die een plan heeft. Iemand die de muziek het beste kent, het meeste ervaring heeft, de muziek geschreven heeft of simpelweg iemand die het meest geordend is.

‘Oefenen doe je maar thuis.’

Die kreet hoorde ik op het Conservatorium toen ik tijdens mijn repetitie mijn partijen nog moest leren. Dit is kostbare tijd dat de rest van band op jou moet wachten.

Het werkt namelijk zo: je kan je focus maar aan één ding tegelijk besteden. Wanneer je eigen partijen nog niet in je vingers zitten gaat alle focus daar naartoe. Terwijl je in een repetitie juist aan het bandgeluid wil werken. Je moet dus kunnen uitzoomen van jouw eigen spel en luisteren naar wat de rest speelt. Zitten jij en de drummer gelijk? Zijn alle volumes in balans? Klopt het arrangement? Er is zoveel om op te letten, zorg dus dat je al je partijen thuis al hebt ingestudeerd.

Oh, en kom op tijd.

Of je iPad. Zolang je maar ergens aantekeningen op kan schrijven.

‘Ik onthoud het wel’ is echt de grootste leugen die je jezelf vertelt.

Dus als er dingen veranderen in het arrangement, een break, een maat stil of een ander akkoord, schrijf het dan op. Zeker wanneer er een paar dagen of weken tussen een repetitie zit is de kans groot dat je het vergeten bent. Schrijf ook voor jezelf wat je thuis zou kunnen verbeteren. ‘Check gitaarriff tweede refrein’, ‘check synthsound bridge’, ‘koop glitterpanty’, enzovoort.

Regelmatig repeteren zorgt ervoor dat je beter op elkaar ingespeeld raakt, je repertoire groeit, niks wegzakt en jullie een ijzersterke band worden.

Hoe vaak je repeteert hangt af van waar je naar toe werkt. Als er weinig optredens staan kan elke twee weken voldoende zijn. Wanneer je regelmatig speelt is elke week aan te raden. Dit om optredens te reflecteren. Tijdens optredens kom je er achter wat werkt bij een publiek en wat niet. Hier kan je tijdens de repetitie aan werken om elk optreden beter te worden. Mocht je op tour gaan of een week de studio in gaan dan is jezelf een paar dagen achter elkaar opsluiten een goed idee. Dan kan je alle details aanpakken en helemaal voorbereid zijn.

Dingen die niet werken: op de dag van een optreden repeteren. Dat biedt niet de mogelijkheid om nog thuis je partijen te checken.

Als je een optreden aan het voorbereiden bent is het een goed idee om de overgangen tussen de nummers te oefenen. Als er een praatje is, oefen deze dan ook. Dan weet je precies wat je straks gaat zeggen en weet de rest van de band hoeveel tijd ze hebben om een andere gitaar te pakken, te stemmen, et cetera.

‘Uhm, misschien wel leuk om te vertellen…’ – ‘Jullie kennen het vast allemaal wel:…’ – ‘We wachten nog even tot [naam hier] klaar is met stemmen.’

Wanneer je de vaart er in wil houden en meteen door wil naar het volgende nummer, oefen deze overgang dan een paar keer. Dan kan de gitarist zijn pedalenchoreografie op orde krijgen en toetsenist alle juiste knopjes en presets indrukken. Je houdt concentratie van het publiek langer vast als de overgangen tussen nummers vloeiend verlopen.

Niet alleen de drummer is verantwoordelijk voor het tempo. Repeteer eens met een metronoom over de speakers en luister naar hoe je varieert in tempo als band. Waarschijnlijk speel je de refreinen iets sneller. En als je zachter speelt, ga je vaak ook langzamer spelen. Dit zijn dingen waar je bewust van wordt met een metronoom en zo kan je werken om je band nog strakker te maken. Wanneer iedereen in de band een sterke interne klok heeft zal je band staan als een huis.

Wanneer er een definitieve versie van een arrangement is, neem deze dan op. Opnemen kan met een ZOOM maar ook met je smartphone of laptop. Stuur deze opname naar de band, of zet het in je Dropbox, zodat er voor een optreden nog een keer naar geluisterd kan worden. Dit ook om er voor te zorgen dat er zoveel mogelijk thuis voorbereid kan worden. Misschien kom je er bij het luisteren achter dat sommige dingen toch niet zo goed werkten als dat je in tijdens de repetitie dacht. Al deze zelfreflectie vraagt veel zelfdiscipline maar als je kritisch bent word je beter.

Check de blogs hieronder hoe je soundcheckt als een pro, hoe het maximale uit elk optreden haalt en hoe je van elke jamsessie een succes maakt:

Contact

Laat een bericht achter!