Waarom je moet oefenen wat je al kan

0

Tijdens optredens, bij je les of bij het luisteren naar een plaat kom je er achter dat je bepaalde dingen niet kan. Deze ga je dan studeren om te zorgen dat je het na verloop van tijd wel kan. Dus wanneer ik zeg dat je moet oefenen wat je wel kan klinkt dat waarschijnlijk vreemd. Ik zal je uitleggen wat ik bedoel.

De laatste tijd ben ik bezig geweest met welke richting ik mijn basspel op wil laten gaan. Kijken wat mijn sterke kanten zijn, welke stijlen ik graag speel en waar ik nog niet zo goed in ben. En hoe ik deze informatie ging vertalen naar een studieschema.

Een tijdje geleden volgde ik een les bij Bart Soeters, een bassist en goede vriend van mij. Bart is een waanzinnig goede speler, maar ik ga vooral graag naar hem toe voor zijn inzichten. We hadden het over ontwikkeling, groei en beter worden. Hij zei het volgende:

‘Mensen die jij bewondert hebben het gene waar ze goed in waren blijven ontwikkeld tot ze er meesterlijk in waren.’

Marcus Miller en slap bass zijn natuurlijk voor altijd met elkaar verbonden, evenals Rocco Prestia en zijn strakke zestiende grooves, Flea en zijn in-your-face funk, Pino en zijn fretless, Robert Trujillo en zijn rock- en metalriffs en ga zo maar door. Allemaal artiesten die zich van het gene waar zij goed in waren meester hebben gemaakt.

Deze artiesten hebben allemaal een heel herkenbaar en ‘eigen’ geluid. Deze herkenbaarheid geeft identiteit en originaliteit aan jou als artiest, welk instrument je ook speelt. Sterker nog, het geldt niet alleen voor muziek. En identiteit en originaliteit zijn belangrijk. En waar vind je deze? Bij jezelf.

Werk aan wat je al kan en maak het meesterlijk. Dat is het idee. Met deze gedachte in ons achterhoofd moeten we dus op zoek naar een manier om van onszelf te leren. We zijn opeens onze eigen docent, onze eigen meester. De oplossing is vrij eenvoudig.

Net zoals je naar opnames van anderen luistert, moet je nu naar jezelf luisteren. Luister naar je eigen repetities, neem jezelf op als je gaat jammen en luister je optredens terug. Probeer er kritisch naar te luisteren, maar niet op een negatieve manier. Zoek naar de momenten in je eigen spel die goed vond, maar nog niet goed genoeg.

Sound

Te beginnen bij je geluid. Is dit hoe je wil dat je bas klinkt? Zo niet, waar ligt dat dan? Is het de ruimte, de opname-apparatuur, de amp, je bas of je techniek? En wat vond je wel goed? Kwam dat ‘ronde’ geluid waar je naar opzoek was er goed uit? Waar lag dat dan aan? Maak het nog beter! Ga op zoek naar jouw geluid.

Groove en timing

Wat zijn de plekken in de opname waar alles samen valt? Die magische momenten waar de groove waanzinnig is. Hoe komt dat? Kan je ontdekken waarom het daar zo lekker klinkt? Kan je het nog een keer zo spelen? Kan het nog beter?

Baslijnen, fills etc

Wanneer je live staat te spelen, bijvoorbeeld een jamsessie of optreden, speel je waarschijnlijk dingen die spontaan ontstaan. Baslijnen, fills, riffs en bassolo’s. Luister deze terug en haal de delen eruit die je goed vond, maar die nog wat aandacht kunnen gebruiken. Misschien speelde je een vette fill die net niet lekker uitkwam of één noot bevatte die er niet in hoorde. Verbeter deze fill dan tot hij perfect is. Of tijdens één van de jams ontstaat er misschien iets wat zou kunnen leiden tot een nieuw nummer. Kortom, zie de potentie van wat je speelt.

Het mooie is dat alles wat je nu aan het leren bent van jou is. Je bent niemand aan het imiteren. Je luistert kritisch naar jezelf, naar hoe jij wilt klinken en verbetert de dingen die met jou resoneren. Dit geldt voor elk instrument, op elk niveau. Daarnaast merkte ik dat het makkelijker vond om naar mezelf te luisteren, omdat ik overal op zoek was naar potentie en niet naar perfectie.

En natuurlijk oefen ik nog steeds de dingen waar ik niet goed genoeg in ben. Ik probeer het minimum van alles omhoog te schroeven, maar te pieken in mijn eigen geluid, bij wat dichtst bij mezelf ligt. Daarnaast heb ik natuurlijk mijn idolen waarvan ik dingen imiteer maar probeer dat altijd te verwerken tot het mij eigen is geworden.

Ik hoop dat jullie je een beetje kunnen vinden in deze manier van studeren. Als je vragen of opmerkingen hebt of eigen ervaringen wil delen doe dat dan in comments hieronder! Ik ben altijd benieuwd naar jullie eigen verhalen en methodes. Mart
Contact

Laat een bericht achter!