Maak van elke jam een succes!

0

In de afgelopen jaren ben ik veel naar jamsessies gegaan en heb ik er een aantal gehost. Het is de plek waar je alle dingen die je geleerd hebt in de praktijk kan brengen met andere muzikanten. Er bestaan sessies voor bijna elk genre niveau.

Goeie jams kunnen waanzinnig zijn en een goeie click kan een jam echt tot grote hoogte doen stijgen. Wanneer er geen click is kan een jam vermoeiend en ongemakkelijk zijn. Met een paar simpele tips kan je er voor zorgen dat al je jams voortaan te gek zijn.

Kom voorbereid

Wat voor sessie is het waar je naar toe gaat en welke ‘regels’ gelden er? Een Jazz-sessie heeft een heel ander repertoire dat gespeeld wordt dan een Reggae-sessie. Welke nummers moet je kennen zodat je mee kan spelen? Bedenk voor jezelf ook een paar nummer die je zelf graag speelt. Zeker als vocalist en ander lead-instrument is dit belangrijk.

Mocht het een Pop- of Jazz-sessie zijn waar je heen gaat en je wil een nummer spelen of zingen wat mensen misschien niet goed kennen, neem dan een akkoordenschema of leadsheet mee. Daar maak je andere muzikanten heel blij mee. En wees duidelijk over hoe je wil dat de rest speelt. Misschien heb je het gevoel dat je niemand iets op wil dragen maar aan ‘doe maar wat’ heeft niemand iets.

Jam de la Creme | Foto: Eric van Nieuwland

Wees je bewust van je rol

Elke instrument heeft een specifieke rol binnen een band en elk instrument zou ervoor moeten zorgen dat het de ander versterkt. De bassist en de drummer werken samen aan de groove, gitaar en piano nemen de harmonie voor hun rekening en vocals of een ander lead-instrument zorgen voor een melodie. Wees je bewust van je rol.

Wees je bewust van de impact van je instrument. Speel je met twee gitaristen? Laat de één de lead doen en de ander het slagje anders wordt het rommelig. Weet bijvoorbeeld dat je als vocalist al snel de aandacht van het publiek naar je toe trekt. Dus als iemand anders in de band een solo heeft, zing er dan niet doorheen. En bassisten, jullie zijn de baas van de onderkant. En andere basnoot kan echt een aardverschuiving veroorzaken! Gebruik deze kracht.

Duidelijke ideeën

Begin niet met spelen voordat je een duidelijk muzikaal idee hebt. Probeer te bedenken wat je toe kan voegen aan het geheel. Iedereen in de band kan de jam richting geven, als je idee maar sterk genoeg is. Ik heb jams van Reggae, tot Jazz en van Hip-Hop tot Rock horen gaan in één nummer. Zolang iedereen je idee maar begrijpt en kan inhaken.

Geef iedereen de tijd om op het idee te reageren. Herhaling is echt heel belangrijk. Te vaak hoor je dat een goed idee na één keer spelen weer plaats moet maken voor een ander idee, dat misschien wel minder goed is. En probeer met elkaar het maximale uit het idee te halen. Kan het nog meer grooven? Is dit de mooiste voicing? Geef iedereen de tijd om zich er in te storten. En mocht niemand mee willen gaan met je idee, verzin dan een nieuwe. Maar neem weer even de tijd om er één te bedenken.

Luisteren = niet spelen

Bij een jam is het heel belangrijk dat je goed naar elkaars ideeën luistert. Wat spelen de andere muzikanten en wat ik kan zelf spelen om het aan te vullen? Wat echter vaak gebeurt is dat iedereen zomaar begint te spelen. Je laat je vingers een beetje over je instrument gaan, speelt dat ene ding wat je thuis zo hard geoefend had. En spelen en luisteren tegelijk is best lastig. Aangezien er best wat concentratie nodig is voor het bespelen van je instrument is er waarschijnlijk niet genoeg over om uit te kunnen zoomen en te luisteren naar de rest. Speel daarom vaak ook eens niet.

begin en einde

Probeer te spelen met het idee dat het een voltallig nummer is. Met een intro, melodie, paar solo’s, weer de melodie, outro en een duidelijk einde. Niet dat iedereen één voor één ophoudt en de muziek wegsterft. Soms krijg ik de vraag ‘welk nummer was dat?’ nadat we net een puur geïmproviseerde jam hebben gedaan. Dat betekent dat de structuur duidelijk genoeg was en je ideeën goed genoeg waren om mensen te laten geloven dat het nummer al bestond. En je hebt het ter plekke met elkaar gemaakt. Hoe cool is dat?

Speel dynamisch

Bij muziek gaat het allemaal om tension en release, spanning en ontspanning. Van hard naar zacht, van langzaam naar snel, van vol naar leeg. Speel met al deze dynamische mogelijkheden. Het effect op de muziek wanneer de bassist even niet speelt is enorm. Het vacuum wat er dan ontstaat is te gek, bijna alsof de vloer onder je voeten verdwijnt. En dan met een diepe, lage baslijn er weer inkomen. Man, dat is zo vet, dan weten mensen weer hoe belangrijk wij zijn, haha. Elke partij valt veel meer op wanneer het eerst gemist wordt. Vraag en aanbod zeg maar.

Het belangrijkste

In het Engels noemen ze het selflessness. Je eigen belangen opofferen voor de groep. Probeer op deze manier te spelen. Probeer niet te patsen, de snelste of de beste te willen zijn. Zeker als bassist probeer ik altijd de band zo goed mogelijk te laten klinken. En als dat vraagt om leegte, dan speel ik niets. Speel alsof je één bent en geef iedereen de ruimte. Dan krijg je sneller een ‘click’ met elkaar, ook al heb je nog nooit met elkaar gespeeld. Ik heb wel eens dat mensen vragen ‘hoe heet jullie band en waar ik jullie boeken?’. Vaak is het antwoord ‘geen idee, ik ken ze pas net.’

Stap met deze dingen in je achterhoofd op het podium en ik weet zeker dat je verschil zal merken. Ga zo vaak mogelijk naar sessies, om te spelen, maar ook om te luisteren. Om nieuwe muzikanten te ontmoeten en nieuwe muziek te leren kennen. Om alles wat je thuis geleerd hebt in de praktijk te brengen en alles wat je in praktijk leert weer mee naar huis te nemen. Veel plezier!

Contact

Laat een bericht achter!