Wat Sinterklaasliedjes ons leren

2

Ze zijn weer in het land. Sinterklaas en zijn pieten, in welke kleur dan ook. De meesten van ons hebben als kind liedjes bij de schoorsteen of het open raam gezongen om de volgende dag een cadeau in hun schoen te vinden.
En dat herinnert mij aan een oefening die ik altijd met studenten van mij doe rond deze tijd van het jaar. Iedereen kent nog wel een paar Sinterklaasliedjes. ‘Zie ginds komt de stoomboot’, Sinterklaas Kapoentje’ en zo zijn er nog veel meer.

‘Moet ik nou serieus Sinterklaas liedjes gaan spelen?’
Ja
Maar doe het als volgt:

 • Kies een beginnoot ergens midden op je hals. Een ‘D’ (A-5) bijvoorbeeld.
 • Zing vanaf die noot een Sinterklaasliedje dat je goed kent. Zonder je bas te gebruiken.
 • Probeer je voor te stellen hoe je deze melodie op je bas zou spelen. En dan het belangrijkste:

Speel het in één keer en foutloos

Waarschijnlijk is dit moeilijker dan je gedacht had. De kans is groot dat je een paar foutjes maakt. Het zal vaak een vakje verschillen met wat je dacht dat het zou zijn en kan je het snel corrigeren.
Deze simpele oefening laat heel goed zien hoe de vertaling van iets in je hoofd naar je instrument werkt. Oftewel, hoe goed kan je iets wat je in je hoofd hoort naspelen zonder een fout te maken? Iets wat heel belangrijk is wanneer je een instrument bespeelt. Muziek maken wordt veel makkelijker en puurder wanneer je kan spelen wat je van binnen hoort. Dit in tegenstelling tot spelen wat je ‘grafisch’ ziet liggen op je fretboard.

Voor vocalisten is dit veel natuurlijker, je stem is immers onderdeel van je lichaam. Net als met praten: het is makkelijk om iets wat je in je hoofd hoort uit te spreken. Voor zingen geldt dit ook wanneer je een getrainde stem hebt.
Wij als instrumentalisten moeten de vertaling ook nog naar een instrument maken. Dit is veel onnatuurlijker aangezien je bas geen deel van je lichaam is (alhoewel het na veel gigs wel zo kan voelen). Dit principe, het vertalen van de muziek in je hoofd naar dat uit je instrument, is mij geleerd als

klank-greep associatie

Alle grote muzikanten weten van elke noot die ze gaan spelen vooraf hoe deze gaat klinken. Niks is een verrassing of een gok. Net zoals dat jij voor elk woord dat je gaat zeggen weet hoe deze gaat klinken. Het komt zelden voor dat je een verspreking maakt, een ander woord zegt dan je wilde zeggen. Dit zou je ook op je instrument moeten nastreven. Reageren op de band om je heen, het schrijven van een baslijn, het schrijven van een melodie, het spelen van solo, alles wordt makkelijker wanneer je een goeie vertaling tussen je ‘inner ear’ en je instrument kan maken.

Je klank-greep associatie verbeteren is makkelijk te trainen. Je kent onwaarschijnlijk veel liedjes. Top 40, kinderliedjes, reclametunes, je favoriete platen, feestmuziek, het HEMA fluitje en ga ze maar door. De opdracht is dan ook: speel ze allemaal. Maar doe het wel als volgt: Eerst bedenken hoe je het zou spelen en daarna in één keer en foutloos. Niet gaan pielen tot je het na de honderdste keer goed hebt. Speel niks meer van tabs en bladmuziek, alleen nog maar op je oren. Het zal even duren voordat je er snel in wordt maar het is een investering die zich enorm terug betaalt.

Recent Posts
 • Anton

  mm tnx! dit is een uitdaging.. Ik ben bewust dat ik te veel leun op tabs/bladmuziek/akkoorden schema’s en dat daar door eigenlijk fouten ontstaan (je loopt achter de feiten aan). Ik ben bezig met eartraining etc, maar de weg voelt nog erg lang. Melodieen spelen heb ik wel eens geprobeerd, maar op de trial-and-error manier.. Ik ga dit eens proberen!

  • basslabb

   Anton, de weg van eartraining is inderdaad een lange. Maar het is wel een skill waar je heel veel aan hebt. Solfege-oefeningen kunnen vaak wat abstract voelen, daarom probeer ik het concreet te maken door het in een muzikale context zoals een liedje te stoppen. Probeer maar eens elke melodie die in je opkomt te spelen en ga daarbij na wat je speelt (intervallen, drieklanken etc). Als je dit regelmatig doet, gaat je gehoor met sprongen vooruit. Laat me na een tijdje maar weer weten hoe het gaat en als je vragen hebt.

Contact

Laat een bericht achter!